TEKNİK BİLGİLER
Soğutma:
Isının ortamdan çekilmesi olayına soğutma denir. Isının ortamdan çekilmesi, zamanımızda yaygın olarak soğutucu akışkanın sıkıştırılması ve ısı çekilecek ortama gönderilerek buharlaşabilmesi için gerekli ısıyı ortamdan alması ve ortamın soğuması şeklinde sağlanmaktadır.
Yiyeceklerin depolama ömrünü uzatmak ve gıda imalatlarında gerekli ortam sıcaklığını düşürmek amacıyla kurulan, nem durumu kontrol edilebilen, dış atmosferden ısı ve nem kazancına karşı yalıtılmış kapalı mahallerdir. Dünya genelinde soğuk hava depolarında üretim ve uygulama şartları gereğince sandwich panel uygulaması yapılması, enerji tasarrufunda çok önemli bir katkı sağlamaktadır.Soğuk hava depolarında sandwich panel olarak adlandırılan bu hareketsiz mekanizmaların dışında, hareketli mekanizmalar olan kapılar bulunmaktadır. Soğuk hava depolarında kullanılan kapıların özellikleri, personel ve ürün irtibatına bağlı olarak seçilmelidir. Kapıların negatif değerlerde çalıştırılması durumunda, ünite uygunluğuna göre ısıtıcı (rezistans) uygulaması yapılmış olmalıdır. Kapı kanadını oluşturan ön ve arka sac birbirinden bağımsız, ısı iletkenliğini soğuk hava deposunun dışına taşıması için önleyici ısı köprülü, paslanmaya ve bakteri oluşumuna karşı ise alüminyum gövde tutuculardan seçilmelidir.
Aslında şoklama diye adlandırılan bu sistem bir muhafaza şekli olmakla birlikte, genelde sektörde yapılan hatalar nedeni ile muhafazadan ayrı olarak tanımlanmalıdır. Şoklama, taze ürünlerin çekirdek sıcaklıklarının belirlenen ve uygun görülen negatif değerlere düşürülmesi işlemidir. Ürün cinsine göre -30 °C ile -45 °C değerleri arasında çalışmaktadır.
Belirlenen ve uygun görülen negatif değerlere düşürülmüş ürünlerin uzun süre saklanabileceği odalardır. Ürün cinsine göre -18 °C ile -25 °C değerleri arasında çalışmaktadır.