parallax background


SOĞUK ODA KAPILARI


Soğuk Oda Kapıları

Soğuk oda kapıları, soğutma sistemlerinin yalıtımını sağlamada büyük öneme sahiptir. Otel, yurt, restoran, konaklama tesisleri ve ilaç depoları başta olmak üzere birçok farklı sektörde kullanırlar. Bu kapılarla ilgili dikkat edilmesi gereken püf noktalarından bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Kolay kullanım sağlayabilmek için dayanıklı ve hafif yapıda olan kapılar tercih edilmelidir.

  • Üretim materyallerini ve kalınlıklarını belirlerken kullanılacağı alanın boyutunu doğru ölçmek çok önemlidir.

  • Uzun süre açık bırakılmamaları, taşıma ve yer değiştirme işlemleri tamamlandığı an kapatılmaları gerekir.

  • Kurulumunun profesyonel olarak gerçekleştirilmeli, tecrübeli bir teknik montaj ekibi ile çalışılmalıdır.

Soğuk Oda Kapıları Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Soğuk oda kapıları soğutma amaçlı kullanılan odaların dış dünyayla bağlantısını sağlamaya yarar. Isı yalıtımı sağlamanın yanı sıra koku, ses ve tehlikelere karşı korunma olanağı da tanırlar. Bahsi geçen kapılar doğru şekilde kullanıldığı takdirde enerji verimliliğinin optimize edilmesinde oldukça etkilidir. İlaç ve tıbbi malzemelerin saklandığı soğuk hava deposu kapıları ilaçların kimyasal yapısının korunmasında da hayati önem taşır. Ek olarak; içeride muhafaza edilen et ve süt ürünleri, deniz mahsulleri, meyve ve sebze gibi dondurulmuş gıdaların bozulmasını engeller. Çünkü dışarıdan gelen sıcak hava akışının kontrol edilmesini sağlamaya yararlar.

Soğuk depo veya soğuk hava deposu olarak da adlandırılan soğuk oda kapıları, birçok farklı türe sahiptir. İşletmede hangi kapı çeşidinin kullanılacağına karar verilmesinde belirleyici olan unsurlar şunlardır:

  • Alanın genişliği,

  • Saklanacak ürünlerin türü

  • Saklanmak istenen ürünler için en uygun olan ısı seviyesi

İşletmenize en uygun olan kapı çeşidini bulmak için Purpanel’i ziyaret edebilir, uygun fiyat avantajı ile en kaliteli ürünleri güvenle satın alabilirsiniz.

Menteşeli Kapılar

Menteşe kapılar; plastik, alüminyum ve panele montajlı olmak üzere üç farklı kasa tipine sahiptir. Kanat kısmında hiçbir ahşap malzeme kullanılmaz. Panele montajlı olan kapılar montaj aşamasında zamandan da tasarruf sağlar. Bu sebepten ötürü hızlı teslimat ihtiyacı olanlar için ideal bir türdür. Ek olarak 1200 X 2000 mm’ye kadar istenilen ebatlarda üretilebilmektedir. İhtiyaca göre daha küçük ölçülerde üretim imkânı da mevcuttur.

Sürgülü Kapılar

Sürgülü kapılar; plastik ve alüminyum olmak üzere iki farklı kasa tipi seçeneğine sahiptir. Bu modeller hem duvara hem de panele monte edilebilir yapıdalardır. İstenildiği takdirde alarm ve uyarı sistemleri eklenebilen yüksek güvenlik önlemlerine de sahiplerdir. Standart ölçülerde olmadığından istenilen ebatta üretilebilirler.

Çift Kanat Bar Kapısı

Panele ve duvara monte edilme imkanına sahip olan bu modeller, iki yöne 90 derece açılabilen kapılara sahiptir. Gerektiğinde sürekli açık durabilir hale getirilebilen bu kapılar genellikle servis ve işletme geçişlerinde kullanılırlar. Pencereli ve penceresiz seçenekleri olan kapıların üretimi 1200 x 2000 mm ölçülerinden başlamaktadır. İsteğe bağlı olarak iki yüzeyi aynı veya farklı olarak da üretilebilirler.

Tek Kanat Bar Kapısı

Pencereli veya penceresiz olarak hiçbir ahşap malzeme kullanılmadan üretilen bu kapı, her iki yöne de 90 derece açılabilme özelliğine sahiptir. Kasa ve pervazları alüminyum malzemeden üretilirler. 700 x 1700 mm’den başlayarak istenilen ölçülerde üretilebilir.

Ofis ve Acil Çıkış Kapıları

800 x 2000 mm ölçülerinden başlayarak üretilen bu kapılar, sabit olarak 40 mm kalınlıkta üretilmektedirler. Alüminyum malzeme kullanılarak üretilen iç ve dış kasalara sızdırmayı engellemek için özel kauçuk conta eklenir.

Teknik Bilgiler
Soğutma:
Isının ortamdan çekilmesi olayına soğutma denir. Isının ortamdan çekilmesi, zamanımızda yaygın olarak soğutucu akışkanın sıkıştırılması ve ısı çekilecek ortama gönderilerek buharlaşabilmesi için gerekli ısıyı ortamdan alması ve ortamın soğuması şeklinde sağlanmaktadır.

Soğuk Hava Deposu:
Yiyeceklerin depolama ömrünü uzatmak ve gıda imalatlarında gerekli ortam sıcaklığını düşürmek amacıyla kurulan, nem durumu kontrol edilebilen, dış atmosferden ısı ve nem kazancına karşı yalıtılmış kapalı mahallerdir. Dünya genelinde soğuk hava depolarında üretim ve uygulama şartları gereğince sandwich panel uygulaması yapılması, enerji tasarrufunda çok önemli bir katkı sağlamaktadır.Soğuk hava depolarında sandwich panel olarak adlandırılan bu hareketsiz mekanizmaların dışında, hareketli mekanizmalar olan kapılar bulunmaktadır. Soğuk hava depolarında kullanılan kapıların özellikleri, personel ve ürün irtibatına bağlı olarak seçilmelidir. Kapıların negatif değerlerde çalıştırılması durumunda, ünite uygunluğuna göre ısıtıcı (rezistans) uygulaması yapılmış olmalıdır. Kapı kanadını oluşturan ön ve arka sac birbirinden bağımsız, ısı iletkenliğini soğuk hava deposunun dışına taşıması için önleyici ısı köprülü, paslanmaya ve bakteri oluşumuna karşı ise alüminyum gövde tutuculardan seçilmelidir. Soğuk hava depolarında aynı yalıtım değerlerinde farklı soğutma sistemleri bulunur. Bu sistemler genel olarak freon veya amonyak olarak iki ana gurupta adlandırılır.

Soğuk hava depolarında soğutmayı sağlayan makinalar, oda içinde ise evaporatör, oda dışında ise kondenser olarak adlandırılır.

Şok Odası (-30 °C / -45 °C): Aslında şoklama diye adlandırılan bu sistem bir muhafaza şekli olmakla birlikte, genelde sektörde yapılan hatalar nedeni ile muhafazadan ayrı olarak tanımlanmalıdır. Şoklama, taze ürünlerin çekirdek sıcaklıklarının belirlenen ve uygun görülen negatif değerlere düşürülmesi işlemidir. Ürün cinsine göre -30 °C ile -45 °C değerleri arasında çalışmaktadır. Donmuş Muhafaza Odası (-18 °C / -25 °C): Belirlenen ve uygun görülen negatif değerlere düşürülmüş ürünlerin uzun süre saklanabileceği odalardır. Ürün cinsine göre -18 °C ile -25 °C değerleri arasında çalışmaktadır. Atmosfer Kontrollü Soğuk Oda: Atmosfer kontrollü soğuk odalar, sebze ve meyve ürünlerinin tazeliğini koruyarak daha uzun saklanabilecekleri ve bu saklama esnasında da ürün kayıplarını en aza indirecekleri bir depolama şeklidir. Hepimizin bildiği gibi sebze ve meyveler toplandıktan sonra da gelişimlerini sürdürmektedirler. Bu tip soğuk odalarda sebze ve meyvenin gelişimini sürdüremeyeceği bir ortam oluşturulmaktadır. Atmosfer kontrollü soğuk odalarda tam bir sızdırmazlık sağlanmaktadır. Kapılar özel üretilmekte, soğuk oda panellerinin birleşim yerleri ise özel kimyasallar yardımı ile tam bir sızdırmazlık sağlayacak şekilde izole edilmektedir. Müşterinin isteğine göre kapıya, duvara ya da tavana gözetleme camları konulabilir. Ürünlerin durumu bu camlar sayesinde takip edilmektedir. Atmosfer kontrollü soğuk odalarda, ürünlerin cinsine göre ısı derecesi sağlandıktan sonra, oksijen (O²) seviyesi yok denecek kadar azaltılmaktadır. Bu işlemler sırasında ne ürüne ne de çevreye herhangi bir zararlı kimyasal verilmeden, ürünlerin daha taze ve muhafaza ömrünün daha da uzun olması sağlanmaktadır.

Teknil detaylar hakkında detaylı bilgi
Kilit Detayı
Özel kilit sistemine (çekme ve kilitlenebilme) özelliğine sahip olup, krom kilitler kullanılmaktadır. Yüksek ısı yalıtımı sağlama özelliği ile önemli oranda enerji tasarrufu ve aynı zamanda montaj esnasında zaman tasarrufu sağlamaktadır.

Kilit detayları hakkında detaylı bilgi
Geçme Detayı
  • Eksantrikli Kilit Sistemi
  • Mastik Uygulama Kanalı
  • Yüzey Sacı Bitiş Noktası
  • Yüzey Sacı


Geçme detayları hakkında detaylı bilgi
Güvenlik ve Taşıma Esasları
  • Panel balyaların forklift ile taşınması esnasında, panellerin zarar görmemeleri ve dengeli taşınmaları için forkliftin bıçaklarının arası en uygun şekilde ayarlanmalıdır.
     
  • Panellerin indirilmesinde bez sapanlar kullanılmalı, sapanlar çelik bir aparat vasıtası ile vinç kancasına asılmalıdır.
     
  • Paneller, bükülmeyi önlemek için dik konumda taşınmalıdır. Sadece tek kat sac olan dişi birleşim kenarından tutulmamalıdır.
     
  • Panellerin kesilmesi gerektiginde kesme taşı kullanılmayıp, dekopaj veya özel kesme aletleri tercih edilmelidir.
     
  • Panellerin üretim esnasında kaplanan koruyucu film tabakası en geç iki hafta sonunda sökülmelidir. Daha geç söküm esnasında boya tabakası zarar görebilir.
     
  • Montaj öncesi bekleyen balyaların altına, azami 150 cm aralıkla yastıklar konulmalıdır. Yastıklar üzerinde balyalar egimli duracak şekilde istiflenmelidir. Panellerin istifte 4 haftadan fazla kalması sakıncalıdır. Panellerin kapalı mekanda bekletilmesi tercih edilmelidir. Paneller güneş ışınları, kar ve yagmurun direkt tesirlerinden korunmalıdır. Paneller şantiye sahasında düzgün, sert ve temiz bir zemin üzerinde üzeri örtülü olarak muhafaza edilmelidir. Terlemeye karşı örtünün altı dogal havalandırmaya müsait olmalıdır. Su ve nemin panel aralarına girip korozyona sebep olmasına engel olunmalıdır.
     
  • Uyarı: Gerek stok halinde, gerekse montaj aşaması ve sonrası paneller için yangın emniyeti saglanması müşteri sorumlulugundadır.


Güvenlik detayları hakkında detaylı bilgi
 

Bize Ulaşın


Ürünlerimiz ile ilgili detaylı bilgiler almak için hemen bize ulaşın!